• "Si padurile tind sa se retraga spre muzee." Vasile Ghica
  • "Dati-mi un muzeu si eu o sa il umplu." Pablo Picasso
  • "Muzeul este arsenalul cel mai puternic cu care un popor isi apara originea, identitatea si tot ce a mostenit de la strabuni." Iosif Sterca-Sultutiu

Colt de rai . . .

În comuna Tibucani din judetul Neamt ,ce se întinde pe o distanta de 12 km, de la apa cea limpede a Moldovei, pâna sub colinele Muncelului ce sunt acoperite cu paduri frumoase de fag unde vietuiesc animale salbatice, unul dintre locuitori, profesorul de desen, Mihai Butnaru si-a împlinit un vis si a înfiintat în satul natal un muzeu. La crearea acestui muzeu au ajutat si înaintatii acestuia, printre care profesorul Dumitru Dominte, care a facut prima monografie a comunei.Muzeul Comunal Tibucani este locul in care avem ocazia sa ne cunoastem istoria comunei si sa cunoastem oamenii care au fost stalpii societatii din domeniul educatiei, agriculturii, administratiei locale dar si eroii celor doua razboaie mondiale.Multe personalitati ne-au trecut pragul de la inaugurarea din anul 1997 printre care amintim pe Dl. Deputat Ioan Munteanu, D-na Luminita Virlan Vice-Primar al Municipiului Piatra Neamt si fost Inspector Scolar General I.S.J , chiar si Prim-Ministrul Romaniei Petre-Roman a vizitat Muzeul Tibucani !.

image1

Gasim o expozitie bogata in costume traditionale si unelte sau accesorii din secolele trecute.Una din cele mai importante atractii o constituie probabil expozitia sapaturilor arheologice a sit-ului Davideni, descoperiri din epoca bronzului si un numar de 27 de case cu inventarul corespunzator, care atesta asezari inca din secolele V-VII in Davideni. Multe fotografii cu generatii de absolventii ai scolilor din Tibucani , activitati din comuna, dar si fotografii cu prima echipa de footbal consemnata din istoria Comunei Tibucani, Stejarul Tibucani sau Formatia de Fluierasi de la Tibucani(care au participat la nenumarate festivaluri)!

Custodele acestui muzeu este d-na Bibliotecar Maria Ambrosa cea care il pastreaza in cele mai bune conditii si are mereu grija ca vizitatorii sa faca un tur complet al muzeului si sa il incheie cu un bogat si profund bagaj al cunostintelor generale despre aceasta frumoasa comuna! Muzeul va asteapta de luni pana vineri de la 08:00 - 16:00 , eu unul va asigur ca o sa va surprinda placut si nu veti regreta daca ii treceti pragul!