Observatorul Astronomic "Victor Anestin" Bacău

Main Content

Scurt Istoric

Observatorul Astronomic din Bacău a luat fiinţă la 30 noiembrie 1976, în clădirea Muzeului de Ştiinţele Naturii din str. Karl Marx, nr.2, în fosta casă a lui Criste Cristoveanu, astăzi dispărută. În aprilie 1978, fostul castel de apă al Bacăului, din str. Trotuş nr. 8-10, a fost transformat în Observator Astronomic. Din toamna lui 1979, astronomul Matei Alexescu (1929-1993) stabilit atunci la Bacău, pune bazele Planetariului. În iulie 1980 Observatorul a fost dotat cu un proiector de Planetariu Zeiss ZKP2 şi 3 lunete de 63/840 mm (aduse din Germania). La 4 mai 1984 se inaugurează expoziţia de bază şi Planetariul. În anul 1991 expoziţia de bază este reactualizată de astronomul Matei Alexescu, devenind cea mai mare expoziţie de astronomie din ţară. Modernizarea expoziţiei s-a realizat în permanenţă prin intermediul expoziţiilor temporare, care au prezentat de fiecare dată noutăţi în domeniu. Din 22 iunie 1995, Observatorul Astronomic poartă numele lui Victor Anestin. Expoziţia şi Planetariul au fost menţinute permanent în atenţia publicului prin aportul colectivului de specialişti de la Observator. Numeroasele reuniuni ştiinţifice, mese rotunde şi simpozioane au impus Observatorul Astronomic drept o prezenţă cultural-ştiinţifică notabilă, desfăşurându-şi activitatea ca subunitate a Complexului Muzeal de ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău.

Soarele

Ştiaţi că?

… s-a putut demonstra că uriaşa temperatură ce există în interiorul Soarelui atinge 20 de milioane de grade şi că la această căldură nu poate exista niciun corp chimic compus, iar atomii izolaţi sunt lipiţi de electronii lor?

Gaură neagră

Ştiaţi că?

… aşa numitele găuri negre sunt invizibile? In ele nu există timp sau spaţiu, dacă se pătrunde într-o gaură neagră, totul va fi turtit din parţi şi tras de ambele capete. In interiorul unei găuri negre, nimic nu supravieţuieste, ci este sfaramat în mici particule atomice.

Calea Lactee

Ştiaţi că?

… galaxia noastră cuprinde în jur de 200 de milioane de stele, dintre care unele sunt mai mari, iar altele mai mici decât Soarele, care este de 600 de ori mai mare decât toate cele nouă planete ale sistemului solar la un loc?

Cometă

Ştiaţi că?

… din Sistemul Solar mai fac parte şi cometele? Numite şi “stele cu coadă”, apar la anumite intervale de timp, deplasându-se în jurul Soarelui pe orbite foarte alungite, uneori mult dincolo de Pluto.