Casa memorială
George Bacovia
main menu

Acasa Despre_scriitor Informatii_utile Note bibliografice Contact

Casa memorială George Bacovia?

Casa memorială George Bacovia este punctul de început al oricărui itinerar cultural băcăuan. În imediata vecinătate a monumentalei statui a lui Ștefan cel Mare, pe fosta strada a Liceului, actualmente strada George Bacovia, la nr. 13, bătrâna casă își îmbracă ferestrele în reflexele calde ale trandafirilor. Poet simbolist, redescoperit de exegeți în multiple ipostaze stilistice, de bibliografi ca prețios subiect de studiu, ca și de simplii iubitori de poezie, Gheorghe Vasiliu (George Bacovia), deși dispărut dintre noi de aproape o jumătate de secol, face parte din viața noastră. (mai multe informatii...)

George Bacovia

Printre cei mai cunoscuți poeți, cu opere îndrăgite de toți, George Bacovia (născut George Andone Vasiliu) n. 4/16 septembrie 1881, Bacău, România – d. 22 mai 1957, București, România) a fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.(mai multe informatii...)

Informații pentru vizitatori

Începând cu data de 22 iunie 2016 Casa memorială “George Bacovia” a fost redeschisă vizitatorilor.

Adresa

Str. G. Bacovia nr. 13, 600237, Bacău, judeţul Bacău. Mai multe informații vezi secțiunea contact.

Program de vizitare

Luni – Vineri 9 – 17

Sâmbătă, duminică închis

Prețuri bilete

4 lei/zi/vizitator – adulţi

2 lei/zi/vizitator – pensionari, militari, elevi, studenţi

5 lei/zi/vizitator – taxă de participare la atelierele pentru copii, în care este inclusă și vizitarea

Taxă ghidaj: 6 lei/zi/grup vizitatori

Note bibliografice

1881, 17 septembrie - Vede lumina zilei, la Buzău, poetul fiu al comerciantului Dimitrie Vasiliu şi al Zoei Vasiliu. Numele său adevărat este George Vasiliu. Se pare că pseudonimul său provine din limba latină Bachus via, unde înseamnă Calea lui Bachus dar are legătură şi cu denumirea oraşului său natal, Bacău.

1887 Începe sa înveţe limba germană.

1889 - 1890 Urmează clasa întâi la un pension din Bacău.

1891 Îl aflăm înscris la şcoala primară Domnească nr. 1 din Bacău.

1894 Absolvă cursul primar, în luna iunie. În acelaşi an se înscrie la gimnaziul Ferdinand din Bacău. Toamna rămâne închis o noapte întreagă, din neatenţia paracliserului, în turnul bisericii Precista din oraşul natal. Această întâmplare îi va inspira poezia Amurg violet, scrisă în 1899.(mai multe informatii...)

Contact

Str. George Bacovia 13, Bacau, Ro