Complexul Muzeal de Stiintele Naturii "Ion Borcea" Bacau

Main Content

Primul muzeu de istorie şi ştiinţe ale naturii din Bacău

A fost deschis publicului pe 1 ianuarie 1959 sub numele Muzeul Regional Bacău. Prima expoziţie permanentă a fost vernisată la 31 octombrie 1966 în clădirea de pe strada Karl Marx nr. 2 iar din 1969 a fost înfiinţat Muzeul de Ştiinţele Naturii. Începând cu 7 iunie 1993 instituţia poartă numele de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea".

Observatorul Astronomic

Funcţioneaza din 1978 în fostul turn de apă al oraşului Bacău. În data de 4 mai 1984 a fost inaugurată expoziţia permanentă şi sala de spectacole pentru planetariu.

Casa Memorială "Ion Borcea"

A fost donata de Eufrosina Borcea, la data de 4 februarie 1971, Inspectoratului Judeţean pentru Cultură Bacău, fiind ulterior transferată Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Bacău. Obiectivul adaposteşte o valoroasă expoziţie cuprinzând obiecte personale care au aparţinut savantului Ion Borcea.

Vivariul

A fost deschis oficial odata cu vernisarea primei expozitii de peşti exotici organizata la Bacau în anul 1975. În anul 1981 a fost mutată în noul sediu din Piaţa Centrală unde se va amenaja o expoziţie moderna de profil. Din anul 1992 se începe reamenajarea spaţiului care formează complexul expoziţional de azi alcătuit din 4 expoziţii permanente ale Vivariului: expoziţia de peşti indigeni şi exotici, expoziţia de păsări cântătoare şi de ornament, expoziţia de rase de porumbei şi terarii pentru amfibieni şi reptile.

Sala de expozitii permanente

Va invita la cunoasterea ecosistemelor forestiere în cadrul expozitiei "Paduri din România" si a patrimoniului natural al judetului Bacau în expozitia "Ocrotirea Naturii". Expozitia "Flori din adâncurile Terrei" dezvaluie publicului vizitator bogatiile minerale ale scoartei terestre. Aceasta contine si o pestera în miniatura (suprafata 20mp).