REZUMAT PROIECT

Proiectul „SMART IT”. 2016-1-RO01-KA102-023670 a raspuns nevoii beneficiarului, Colegiul National “Gheorghe Vranceanu”, Bacau, Romania, de crestere a calitatii orientarii catre o cariera in IT, pentru elevii de la toate clasele mate-info precum si nevoii de dezvoltare a dimensiunii europene a colegiului.

Proiectul a fost implementat in perioada septembrie 2016 – august 2017 si a fost organizat in 2 fluxuri, in Cipru si Germania. Parteneri: 2 companii de primire din domeniul IT, L. Lazarou CTC, Paphos, Cipru si WBS Training A.G., Dresda, Germania si o companie intermediara, Rivensco Consulting LTD, Cipru, care au ajutat la atingerea 100% a tuturor obiectivelor stabilite initial in proiect. Acestea sunt:

SCOPUL PROIECTULUI a fost cooperarea interinstitutionala la nivel european in scopul sprijinirii orientarii elevilor catre o cariera IT, conform pregatirii lor initiale, prin cresterea calitatii serviciilor oferite de colegiu, a competentelor profesionale ale elevilor si sporirea atractivitatii domeniului IT.

O1: Dezvoltatea de parteneriate transnationale pt. creșterea dimensiunii internaționale a organizațiilor, in vederea oferirii de servicii ce răspund mai bine nevoilor europenilor;

O2: Cresterea numarului elevilor de liceu, clase matematica-informatica, care considera domeniul IT atractiv, in vederea orientarii lor catre o cariera IT;

O3: Dezvoltarea de catre 32 participanti de cunoștințe, aptitudini și competente profesionale IT intr-un mediu de lucru real, timp de 3 saptamani.

Proiectul s-a adresat elevilor colegiului de la clasele matematica-informatica, matematica-informatica intensiv engleza si matematica-informatica intensiv informatica, care sustin „Atestat de certificare a competentelor profesionale in informatica”, din clasele 10-11. Proiectul a raspuns nevoii acestora de a intra in contact cu piata muncii europene, de a-si dezvolta competente profesionale IT, care sa le fie certificate prin instrumente europene, ca Europass Mobility.

Proiectul a implicat organizarea a 2 procese de selectie (1 pt fluxurile 1 & 2 si 1 pt participanti cu autofinantare), a 2 stagii de pregatire (pedagogica, lingvistica si culturala), inainte de fiecare mobilitate, si bineinteles, realizarea a 2 mobilitati: Flux 1 – 18 participanti, in Paphos, Cipru, flux 2 – 16 participanti in Dresda, Germania.

Au fost selectati 34 de participanti (2 dintre acestia autofinantandu-se), printr-o proba practica pe calculator, un interviu in limba engleza si evaluarea dosarului de candidatura. Ei au beneficiat de un program de pregatire la nivelul colegiului, care i-a pregatit pentru realizarea de mobilitati in cele 2 tari europene, pentru realizarea de stagii de practica in companii de profil, pentru dobandirea de competente in 3 domenii IT: “Web-design cu Gimp si Adobe Dreamweaver”, “Tutoriale cu Photoshop si Camtasia” si “Java Script”. Beneficiarii si-au dezvoltat competentele profesionale prin stagii de practica de 60 de ore, in conditii de lucru reale, in 2 firme de primire IT si au primit documentul Europass Mobility. Conținutul stagiilor a fost în acord cu cererea mare din mediul de afaceri, fiind domenii ofertante care deschid drumuri catre multe meserii.  Stagiile au contribuit si la dezvoltarea de abilitati de viata si competente cheie ce vor ajuta atat in activitatea scolara cat si in incadrarea participantilor pe piata muncii. Rezultatele proiectului au fost multiplicate prin oganizarea de ateliere de lucru demonstrative pt elevi de la clasele mate-info.

PRODUSELE FINALE ALE PROIECTULUI sunt: 34 portofolii electronice, 4 situri web realizare de participanti ca produse de follow-up: 2 pentru institutii din Bacau, 2 situri pentru proiecte ale colegiului si dinamizarea sitului colegiului si al Asociatiei Eminenta Pro Vranceanu. De asemenea, s-au creat: 1 “Galerie cu 8 tutoriale IT”, 2 Cursuri optionale imbunatatite cu material didactic “Prelucrare grafica & video”, “Programare &web design” si 1 E-Brosura cu rezultate si lectii invatate in romana si engleza.

Proiectul a avut un impact pozitiv asupra participantilor care au dobandit experienta si deschidere catre comunicarea interculturala prin lucrul intr-un context si o echipa multiculturala, plurilingvistica. Pe termen lung preconizam ca acestia isi vor îmbunătăţi prestaţia în activitățile extra/curriculare derulate, vor fi mai eficienți și competitivi pe piata muncii fiind mai pregatiti si mai motovati sa-si aleaga o carieră IT in tara sau in strainatate.

Proiectul a avut un impact pozitiv asupra tuturor partenerilor prin calitatea calitatii proiectelor europene pe care le implementeaza si promovarea instituriilor la nivel european. La nivelul colegiului, proiectul a contribuit la cresterea calitatii formarii initiale a elevilor, imbunatatirea ofertei curriculare, conectarea colegiului la piata muncii europene si cresterea prestigiului scolii. Proiectul a avut impact pozitiv pe plan local prin activitati de multiplicare: Ateliere IT, Mese rotunde, dezbateri si “Biblioteca umana”. Sustenabilitatea proiectului se va realiza prin in cadrul Clubului IT Web Design in cadrul caruia participantii vor fi formatori pentru colegi.

CERTIFICATE FLUX 2 diplome de mobilitate